N Board Forum - Expanded Thread Page

Subject: jubilee brakes not working

[Back] [Return to Top of Forum]

Mike    Posted 08-11-2020 at 09:35:40 [URL] [DELETE]        [Reply] [Email]  
  • jubilee brakes not working
  • I've owned my 1953 Jubilee since 1995 and the brakes have never worked properly. Both brake pedals go all the way down to the
    floor with just a slight sense the pads are engaging the hub. Not enough to stop the tractor. I've changed pads, springs, back
    plates, and adjusted the brakes to the recommended settings. While i have both wheels of the tractor up on jack stands, the
    brakes work fine and stop the wheels immediately. When I let the tractor down with both wheels on the ground, the brakes do not
    work at all, the pedals go down to the running board. Any ideas or suggestions for me? Thanks.

    Dave H    Posted 08-12-2020 at 08:22:44 [URL] [DELETE]        [Reply] [No Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • I don't understand how the pedals can go down to the floor board if adjusted properly. My 8N don't work that way

    mike    Posted 08-12-2020 at 08:31:31 [URL] [DELETE]        [Reply] [Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • I'm beginning to believe the "nodes" on the brake end of the pedal arm are worn down to the point where they can't actually activate the brake pads. I can't figure out how they work fine when on jack stands but not when the tires are on the ground.
    thanks.

    Jimmyjack    Posted 08-11-2020 at 19:13:34 [URL] [DELETE]        [Reply] [No Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • Who ever told you Ns had brakes?

    Ozlander    Posted 08-12-2020 at 12:07:45 [URL] [DELETE]        [Reply] [No Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • My Jubilee has good brakes.
    Good enough to steer by if you want to turn sharp while mowing.

    Mike    Posted 08-12-2020 at 08:09:09 [URL] [DELETE]        [Reply] [Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • Ha Ha! I was wondering if all naa's had a similar brake problem, but I can't seem to find anyone that can say for sure where the problem lies. Thanks.

    Ozlander    Posted 08-12-2020 at 17:22:11 [URL] [DELETE]        [Reply] [No Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • Well, I did take them apart and clean and grease them.
    Adjusted the pedals up high and so they apply the brakes at the same time.
    As I remember, the pedals only go down a couple of inches, maybe 3".

    That was like maybe 20 years ago.

    mike    Posted 08-12-2020 at 18:58:36 [URL] [DELETE]        [Reply] [Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • thanks. i plan to tear the breaks down, again, soon to see what condition they are in. i want to get that done before winter and snow.

    Bruce(OR)    Posted 08-11-2020 at 23:22:22 [URL] [DELETE]        [Reply] [No Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • The 9N's really didn't. Hence no running boards. They just got in the way.
    Later models followed the Duesenberg theory of operation. Duesenberg used 17 inch mechanical brakes and when asked about it, Duesenberg replied, "My cars are designed to go. Not stop."

    Bruce(OR)    Posted 08-11-2020 at 14:32:54 [URL] [DELETE]        [Reply] [No Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • I had the same problems on a machine. I figured it might just be time to get the drums turned and break the hardened surface. It took a day or two and when the new shoes seated into the drums, works good.

    Mike    Posted 08-11-2020 at 16:28:37 [URL] [DELETE]        [Reply] [Email]  
  • Re: jubilee brakes not working
  • Thanks. I'll give that a try.

    [Back] [Return to Top of Forum]


    Top